Sodyum Tüketimini Azaltmak İçin 3 Öneri

Hipertansiyon teşhisi konuldu ve sodyum tüketimini azaltmanız mı tavsiye edildi? Bunu yapabilmeniz için işte size 3 öneri.
Sodyum Tüketimini Azaltmak İçin 3 Öneri
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Sodyum tüketimini azaltmak, birçok insan için kaçınılmazdır. Çünkü bu kişilerin kardiyovasküler sağlıkları tamamen buna bağlıdır. Bu mineral vücuttaki en fazla bulunan maddelerden birisidir ve sinirsel impulsların iletiminin sağlanması konusunda önemli bir fonksiyonu yerine getirir.

Ancak, hipertansiyonu olan bireylerde yüksek tüketim ve zayıf tahminlerle ilişkilidir. Bu sebeple, bu yazıda sizlere sodyum tüketimini azaltmaya yönelik bir kaç öneri vereceğiz. Eğer bu pratikleri uygularsanız, orta ve uzun vadede sağlığınızın iyileştiğini fark edeceksiniz.

Ancak, bu öneriler sadece soyum minerali ile problem yaşayan kişiler tarafından uygulanmalıdır. Ayrıca atletler veya çok fazla miktarda terleyen kişilerde belirtiler farklı olabilir. Eğer herhangi bir sorunuz varsa, mutlaka doktorunuza danışınız.

Daha fazlasını öğrenin: Yoğun Tuz Tüketimi İle İlgili 6 Gerçek

Sodyum tüketimini nasıl azaltırsınız?

Sırada, beslenmenizde sodyum tüketimini azaltmanızı yardımcı olacak diyet teknikleri var. Unutmayın ki, sodyum tüketiminizi azaltmaya yönelik endişeleriniz varsa, en iyi seçenek her zaman doktorunuza danışmaktadır. Doktorunuz sizin için en uygun diyet planını yapmanıza yardımcı olacaktır.

1. Konserve yiyeceklerden uzak durun

Turşu veya konserve yiyecekler, sezonu olmadığı dönemlerde tüketmek ve uzun raf ömrü nedeniyle iyi bir seçenektir. Bütün bir yıl boyunca belli sebzeleri tüketmek açısında çekici ve uygun bir yoldur.

Örneğin konserve bakliyatlar, sağlıklı işlenmiş yiyecekler olarak sınıflandırılmaktadır. Düzenli tüketimi yeterli miktarda lif desteği alınımını garanti altına alır, çünkü lif tüketimi direkt olarak bağırsak sağlığı ile ilişkilidir. Klinik Uygulamaları Ulusal Dergisinde (International Journal of Clinical Practice) yayınlanan bir araştırma ile, ileri yaştaki yetişkinlerde dolaşım problemlerini azaltmayı desteklediği doğrulanmıştır.

Ancak, turşu ve zeytinler sıklıkla yüksek sodyum içeriğine sahiptir, bu durum bazı kişiler için zarar verici olabilir. Uzmanlar, bu mineralin beslenme ile alınması ile kan basıncı artması arasında ilişki kurmaktadır. Ancak son yayınlanan bilimsel yazılarda bize bu açıdan bakıldığında farklılıklar olduğunu göstermektedir.

Ancak, aksi ispatlanana kadar, tıbbi öneri hipertansiyon hastalarında sodyum tüketimini azaltmaya yöneliktir.

sebze turşusu sodyum tüketimini yükseltir
Turşuda bulunan sodyum miktarı çok yüksektir ve bu yüzden hipertansiyon hastalarından oldukça zararlıdır.

2. Sodyum tüketimini sos kullanımınızı azaltarak azaltın

Soslar, genellikle çok yüksek oranda tuz içermektedir. Sodyum tüketimini azaltmak için diyetinizden bu yiyecekleri çıkarmanız gerekmektedir.

Ancak, bu yiyecekler konusunda en kötü şey mineral içerikleri değildir, ayrıca kalori değerleri de çok yüksektir. Bazı durumlarda, yapılarında trans türde yağların bulunsa da bir diğer negatif faktördür. BMJ magazine isimli dergide çıkan bir yazıya göre; bu yağlar, kronik enflamatuvar hastalıkların riskini arttırmakla doğrudan bağlantılıdır.

Eğer sos yemek istiyorsanız, en iyi yol ev yapımı olanları tüketmektir. Bu yolla, içeriğinde malzemelerin ne olduğunu ve nereden geldiklerini bilirsiniz.

Endüstriyel bir sos aldığınızda, etiketine bakmalı ve yüksek oranda sodyum, yağ ve trans tipte katkı maddelerinden kaçınmalısınız.

Ayrıca bu yazıyı da okuyunuz: Lezzetli Bir Ev Yapımı Yoğurt Sosu Tarifi

3. Fast food yiyeceklerden kaçının

Fast food endüstrileri sıklıkla yiyeceklerin tadını iyileştirmek için yüksek miktarlarda tuz eklerler. Bu sebeple sodyum içerikleri çok yüksektir. Ayrıca, fast food zincirlerine ait yiyecekler kimyasal katkı maddeleri içermektedir ve bunlar sağlığa zararlıdır. Bu yiyecekler genellikle kızarmış veya pane ile kaplanmış olarak sunulmaya meyillidir ve bu yöntem besinsel kalitesini düşürmektedir.

Dengeli ve sağlıklı bir diyeti düşündüğümüzde, diyetiniz taze yiyecekleri içermelidir. Aynı zamanda, kardiyovasküler sisteminiz için zararlı olabilecek maddelerin tüketiminden kaçınmak için, işlenmiş yiyeceklerin tüketimini azaltılması önerilmektedir.

bu stratejinin bir parçası olarak gösterilen yüksek kan basıncı, beslenme uzmanları tarafından şiddetle fast food yiyeceklerin tüketiminin azaltılmasını önerilmektedir. Bu yolla, hastanın tansiyon rakamlarının artmasına neden olan vücut sıvı dengesini zorlaştıran yiyeceklere direkt olarak tüketmediğinden emin olurlar.

Sodyum tüketimini azaltmak bazı durumlarda gerekli olabilir

Eğer yüksek kan basıncı probleminiz varsa, bir uzman muhtemelen bu hastalığın ilerlemesinden kaynaklı komplikasyonlardan kaçınmak için sizden beslenmenizdeki sodyum tüketimini azaltmanızı önerecektir. Bu rehbere uyum sağlamak için, bu yazıda size verdiğimiz tavsiyeyi göz önünde bulundurmak önemlidir.

Unutmayın ki, sağlıklı bir diyetin temeli farklılık gösterebilir, hepsinin ötesinde tüm diyetlerde taze ürünler ve sebzeler ön planladır. İyi besinler ile birlikte düzenli egzersiz sağlıklı olmaya teşvik eder.

Sonuç olarak, eğer bir sporcu iseniz, beslenmenizdeki sodyum tüketimini azaltmaya karar vermeden önce beslenme uzmanına danışın. Aksi halde, elektrolit dengeniz ve spor performansınız riske atmış olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
  • Pathak CM., Ix JH., Anderson CAM., Woodell TB., et al., Variation in sodium intake and intra individual change in blood pressure in chronic kidney disease. J Ren Nutr, 2018. 28 (2): 125-128.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Castro-Martínez, María Guadalupe, et al. “Ácidos grasos trans de la dieta y sus implicaciones metabólicas.” Gaceta Médica de México 146.4 (2010): 281-288.
  • Pastor-Zarandona, Omar Alonso, and Juan Manuel Viveros-Paredes. “Ingesta de comida rápida y su influencia en la producción de N-aciletanolaminas involucradas en el ciclo hambre-saciedad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 8.2 (2017): 171-184.
  • Soto, Juan Ramón. “Tratamiento no farmacológico de la hipertensión arterial.” Revista Médica Clínica Las Condes 29.1 (2018): 61-68.
  • Sánchez, Ramiro A., et al. “Guías latinoamericanas de hipertensión arterial.” Revista chilena de cardiología 29.1 (2010): 117-144.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.