Diyet Gazlı İçecekler Kilo Aldırır Mı?
Günümüzde şekerli içecekler yerine diyet gazlı içecekleri tercih ediyoruz. Kilo alma korkusu, çoğu insanı kalori miktarı düşük içeceklere yöneltiyor. Ancak diyet gazlı içecekler tam tersi bir etki yaratabilir ve size kilo aldırabilir.
Hiçbir durumda vücudunuzun su ihtiyacını gidermek için sudan başka içeceklere yönelmeyin.
Diyet gazlı içecekler
Diyet gazlı içecekleri tüketmenin riskleri
Şekersiz gazlı içecekler, içinde şeker olmayan hafif içeceklerdir ve şeker yerine içinde aspartam (bir çeşit tatlandırıcı), sakarin veya sodyum siklamet gibi alkali tatlandırıcılar bulunur. Şekersiz hafif içeceklerde kalori bulunmasa da, içinde bulunan tatlandırıcılar bağırsak tarafından emilir.
Şekerli gazlı içecekler insülin salınımını teşvik eder. Bu nedenle de vücuttaki kan şekeri oranı azalır, böylece açlık hissi ortaya çıkar.
Tatlandırıcılar vücuttaki bakterileri değiştirdiği için bağırsak florasını da etkiler. Sonuç olarak bu durum kalın bağırsaktaki bakteri florasının bozulmasına ve glukoz intoleransına neden olur.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?
Diyet gazlı içecekler ve kilo
Araştırmacılar, diyet gazlı içecekler ve kilo alma arasındaki ilişkiyi giderek daha fazla inceliyorlar. Bu alanda yapılan çalışmalar, şekersiz alkolsüz içeceklerin kilo almaya neden olup olmadığını öğrenmeyi amaçlamaktadır. En son yayınlanan bir çalışma, şekerin ve yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin obezite ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Bu çalışmanın şekerli içecekler ve şekersiz diyet içecekler arasında ayrım yapmadığını açıklığa kavuşturmak önemlidir. Bu tür araştırmaların sonucu, şeker içeriği ne oranda olursa olsun, obezite sorunu yaşayanların meşrubat tüketiminin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Diğer çalışmalar ise obezite riskinin dışında şekersiz içeceklerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de arttırdığını gösteriyor. Ancak bu tür içeceklerin neden bu duruma neden olduğunu tam olarak bilmiyoruz.
Diğer taraftan, Plos One gibi başka çalışmalar ise, diyet gazlı içecek tüketimi ve karın yağlanması arasında bir ilişki olduğuna işaret ediyor. Bu çalışmaya göre, diyet gazlı içecekleri tüketmek kilo kontrolü için çok da etkili bir yöntem değil.
Bu yazı hoşunuza gidebilir: Sağlığınızı Tehlikeye Atmadan Kilo Verdiren Diyetler
Neden diyet gazlı içecekler kilo aldırabilir?
Telafi edici etkisi
Şekersiz içecekler tek başına kilo almanıza neden olmayabilir, ancak bu tür içeceler sağlıksız yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir.
Muhtemelen gazlı içeceklerdeki şekerden uzak kalarak, kalorili yiyecekleri daha fazla tüketebileceğinizi düşünüyorsunuz. Örneğin diyet içeceklerin yanında hamburger yemek, kilonuzu kontrol etmek adına güvenilir bir yöntem değildir.
Açlığı arttırabilirler
Tekrarlamamız gerekirse, bu tür gazlı içecekler açlık hissini tetikleyebilir.
Bazı durumlarda, sukraloz tükettiğinizde ortaya çıkan yüksek insüline kandaki glikoz seviyesinde azalma da eşlik eder.
Yani vücudunuz şekersiz içeceklere de, tıpkı normal gazlı içeceklere verdiği tepkiyi verebilir. Aslında tek fark vücudunuza şekerin girmemesidir. Buna rağmen vücudunuz şeker almış gibi davranır.
Tatlı bağımlılığa neden olur
Kaloriye neden olsalar da, tatlı yiyecekler beynin zevk ve ödülle ilgili kısımlarını aktive ederler. Bu yüzden de bağımlılığa neden olabilirler. Tatlı yiyecekleri tüketmenin beyindeki etkileri tıpkı uyuşturuya benzer; bu nedenle de her defasında daha fazla tatlı/şeker tüketmek istersiniz.
Sonuç
Eğer kilo vermek istiyorsanız, şekerli gazlı içecekler yerine diyet içecekleri tercih etmeniz mantıklı olabilir. Eğer normal oranlarda tüketirseniz, bu tür içeceklerin kalori bakımından güvenli olduğu kanıtlanmıştır.
Ancak bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu bir gerçek var. Diyet gazlı içecekler kilo kontrolü konusunda düşündüğünüz kadar etkili değildir; çünkü daha fazla yemek yemenize ve karın bölgenizin yağlanmasına neden olur.
Kilo almak karmaşık bir konudur ve sadece bir grup yiyeceği veya içeceği suçlamak doğru olmaz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, başlıca tükettiğiniz içecek her zaman su olmalıdır; hem yemek esnasında hem de öğünler arasında.
Ancak bazen gazlı içecekleri tüketmek isteyebilirsiniz. Peki böyle bir durumda şekerli mi yoksa şekersiz içeceklere mi yönelmeniz gerekiyor? Az tükettiğiniz sürece diyet gazlı içeceklerin olumsuz bir etkisi yoktur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chia, C. W., Shardell, M., Tanaka, T., Liu, D. D., Gravenstein, K. S., Simonsick, E. M., … & Ferrucci, L. (2016). Chronic low-calorie sweetener use and risk of abdominal obesity among older adults: a cohort study. PLoS One, 11(11), e0167241.
- Pereira, M. A. (2014). Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. Advances in nutrition, 5(6), 797-808.
- Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. QJM: An International Journal of Medicine, 110(8), 513-520.
- Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … & Kuperman, Y. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 514(7521), 181.
- Indian Heart Journal. Volume 70, Issue 1, January–February 2018, Pages 197-199. The truth about artificial sweeteners – Are they good for diabetics? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019483218300142
- QJM. 2017 Aug 1;110(8):513-520. Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. doi: 10.1093/qjmed/hcx068.
- Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):797-808. Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. doi: 10.3945/an.114.007062. Print 2014 Nov.
- PLoS One. 2016 Nov 23;11(11):e0167241. Chronic Low-Calorie Sweetener Use and Risk of Abdominal Obesity among Older Adults: A Cohort Study. doi: 10.1371/journal.pone.0167241. eCollection 2016.
- J Nutr. 2012 Jun; 142(6): 1142S–1148S. Published online 2012 May 9. Sweetness and Food Preference. doi: 10.3945/jn.111.149575